2024-09-23
Incubator
Yuncture News

Så startar du företag i Sverige - steg för steg

Att starta företag är en spännande process som kan ge dig friheten att förverkliga dina idéer och forma din egen arbetsdag. År 2023 startades över 70 000 företag och siffran har sett ungefär likadan ut de senaste 15 åren (källa: Statistikmyndigheten SCB). Att starta ett företag är inte särskilt krångligt men det är en hel del steg och ett par ställningstaganden som behöver göras. Med det sagt tänkte vi underlätta för dig som går i tankarna att starta eget företag med en liten handbok med fokus på de praktiska stegen för att komma igång, inklusive kostnader och viktiga praktiska överväganden.

Yuncture Inkubator är en plats för entreprenörer med innovativa idéer och startupbolag.

Börja med att välja företagsform

Det första steget är att välja vilken företagsform som passar din verksamhet bäst. I Sverige finns det fyra olika huvudsakliga företagsformer:

Aktiebolag (AB)

Det mest populära valet för företag med större ambitioner. Här är företaget en egen juridisk person, och du som ägare är inte personligt ansvarig för skulder. Det krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kr.

Enskild firma

Det enklaste och billigaste alternativet, perfekt för soloföretagare. Du är dock personligt ansvarig för företagets skulder och tillgångar. Det krävs inget startkapital.

Handelsbolag

Om ni är två eller flera som startar företag kan handelsbolag vara ett alternativ. Alla delägare är gemensamt ansvariga för skulder och avtal.

Ekonomisk förening

Detta är en företagsform som är lämplig för verksamheter som drivs gemensamt av medlemmar, exempelvis kooperativ.

När du valt bolagsform behöver du registrera ditt företag hos Bolagsverket och Skatteverket. Detta gör du enkelt online via Verksamt där Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket samlat sina tjänster för att göra det enkelt för dig.

Dags att registrera företaget

Nästa steg är att formellt registrera ditt företag. Här är vad du behöver göra:

Skicka in din registrering till Bolagsverket

Om du startar ett aktiebolag, handelsbolag eller en ekonomisk förening, måste du registrera det hos Bolagsverket. Kostnaden för registreringen varierar beroende på bolagsform:

  • Aktiebolag: 1900 kr (online) eller 2200 kr (pappersblankett)

  • Handelsbolag: 900 kr (online) eller 1200 kr (pappersblankett)

  • Enskild firma: Du behöver inte registrera det hos Bolagsverket om du inte vill skydda ditt företagsnamn.

Ansök om F-skatt hos Skatteverket

Alla företagare i Sverige måste ansöka om F-skatt. Genom F-skatt visar att du själv ansvarar för att betala in skatter och avgifter på din inkomst. Du kan ansöka om detta i samband med din företagsregistrering på Verksamt.se.

Momsregistrering

Om du planerar att sälja varor eller tjänster som är momspliktiga måste du registrera dig för moms. I de flesta fall ska du redovisa och betala moms från den första kronan du tjänar. På Skatteverkets hemsida hittar du mer information om när du behöver momsregistrera ditt företag.

Skapa en affärsplan

En affärsplan fungerar som en karta för att navigera framgångsrikt genom den entreprenöriella resan. Även om det inte är ett krav att ha en affärsplan, är det starkt rekommenderat, särskilt om du planerar att söka finansiering eller investerare. Din affärsplan bör innehålla:

  • - Din affärsidé och vision

  • - Analys av marknaden och konkurrenterna

  • - Dina mål och strategier för tillväxt

  • - Finansiering och budget

  • - Riskbedömning och eventuella utmaningar

En välgjord affärsplan hjälper dig också att vara mer förberedd och organiserad inför företagsstarten.

Psst! Du vet väl om att Yuncture har en inkubator för innovativa idéer och startups? Det är ett 5-månaders program där allt fokus är på dig som entreprenör. Här får du massvis med verktyg, ett stort nätverk med experter inom olika områden, kontorsplats och tillgång till Yuncture House med alla våra ytor och event. Naturligtvis även gränslöst med kaffe! Allt detta, helt kostnadsfritt. Läs mer och anmäl ditt intresse här

Öppna företagskonto & hantera bokföring

För att hantera ditt företags ekonomi behöver du ett företagskonto. De flesta banker i Sverige erbjuder företagspaket som inkluderar företagskonto, företagskort och tjänster för fakturering och bokföring. Många banker erbjuder dessutom sina tjänster kostnadsfritt det första året! 

Som företagare i Sverige är du skyldig att sköta din bokföring enligt svensk lag. Du kan välja att sköta bokföringen själv med hjälp av bokföringsprogram som exempelvis Visma eller Fortnox, eller anlita en revisor eller redovisningskonsult. 

Säkra finansiering

Att starta ett företag innebär ofta vissa kostnader, och beroende på din verksamhet kan du behöva extern finansiering. Några vanliga sätt att finansiera ditt företag är:

Eget kapital

Du kan själv investera i företaget, vilket är vanligt för småföretagare.

Lån

Många banker erbjuder företagslån, men du kan också undersöka möjligheten att ta mikrolån via exempelvis Almi.

Crowdfunding

Detta är en växande trend där du presenterar din idé på en plattform som Kickstarter eller Pepins och låter många personer investera mindre summor.

Riskkapital

Om du har en innovativ affärsidé kan du överväga att ta in riskkapital. Yuncture investerar i spännande startups, så om du har en spännande idé tycker vi absolut att du ska kontakta vår kollega Anton.

Skaffa eventuella tillstånd

När alla formella steg är avklarade är det dags att sätta igång din verksamhet. Beroende på vilken bransch du verkar inom kan det krävas ytterligare tillstånd, exempelvis om du ska sälja alkohol eller hantera livsmedel. Kontrollera med din kommun och eventuellt andra myndigheter för att vara säker på att du har alla tillstånd som behövs.

Marknadsför ditt företag

Nu när ditt företag är registrerat och redo att starta behöver du kunder. En välplanerad marknadsföringsstrategi är nyckeln till att locka nya kunder och bygga upp ditt varumärke. Här är några steg du kan ta:

  • - Skapa en hemsida

  • - Var aktiv på sociala medier

  • - Annonsera digitalt via Google Ads eller Facebook Ads

  • - Delta på mässor och nätverksevent

På Yuncture House erbjuder vi arbetsplatser och ett nätverk av entreprenörer som kan ge dig insikter och stöd när det kommer till marknadsföring och företagsutveckling. Varför inte komma förbi på en rundtur? Kontakta oss här.  

Skydda din idé

Överväg att skydda din affärsidé, ditt varumärke eller din innovation. Du kan exempelvis ansöka om varumärkesskydd hos PRV (Patent- och registreringsverket) eller skydda dina uppfinningar med ett patent.

Är det dags för dig att starta företag?

Att starta företag är en rolig process. Genom att följa stegen ovan och nyttja alla de resurser som finns tillgängliga, såsom Yunctures företagsinkubator och stöd från andra entreprenörer på Yuncture House som redan genomgått alla steg kan du göra resan lite lättare, och roligare!

Vi på Yuncture finns här för att hjälpa dig hela vägen från idé till framgångsrikt företagande. Lycka till!