2022-04-01
Incubator
Yuncture News

Hur skapar man en bra pitch? – Vi ger dig 4 tips!

Om du aldrig försökt pitcha en idé till en okänd person så är det dags att börja öva. Att som entreprenör kunna pitcha sin affärsidé är avgörande för bolagets framgång. Om du själv tror på din affärsidé och är bra på att pitcha så kommer det hjälpa dig att övertyga folk runt omkring att din idé är grym. Det kommer att tillhöra din vardag som entreprenör att pitcha din affärsidé till personer du möter alternativt om du söker investering eller en plats i ett inkubatorprogram. För att hjälpa dig att utveckla en bra pitch har vi tagit hjälp av Johannes Henriksson, som är medgrundare i startupbolaget Compular.

Compular startades under studietiden på Chalmers School of Entrepreneurship. De utvecklar en unik simuleringsmjukvara för att effektivisera utvecklingen av nya material, med fokus på batterier för elbilar. Under hösten 2021 satt dem i Yunctures inkubatorprogram, med Håkan Karlsson och Anton Grammatikas som rådgivare. Under inkubatortiden blev de inbjudna till StageTwo, en pitchtävling i Berlin med syftet att kora Europas bästa university spinout. Compular tog hem en rad olika priser, bland annat bästa tech innovation – Ja, ni förstår varför vi just valt att fråga Johannes om råd i detta ämne!

Vi har ställt Johannes några frågor och hoppas att du kan ta del av hans tips. När du vässat till din pitch ordentligt är du välkommen till oss på Yuncture för att både söka investering och en plats i vår inkubator.

Hur förbereder du dig inför en pitch?

Jag brukar se till att jag har kört igenom pitchen och klockat mig själv för att se till att jag håller mig inom tidsramen. Jag vill veta så mycket som möjligt om vilka som kommer befinna sig i rummet för att kunna rikta pitchen till rätt målgrupp. I många fall är det under frågestunden efteråt som det verkligen finns chans att imponera. Därför bör du fundera på vilka frågor som kan tänkas komma upp och ha vissa back-up slides redo på de vanligaste frågorna.

Trots att det har gått väldigt bra när vi har pitchat så händer det såklart fortfarande att jag blir nervös precis innan. Då försöker jag jobba mycket med andningen, tänka på att prata långsamt och tänka på hur jag ska inleda pitchen. När man väl kommer igång så brukar det släppa ganska snabbt. En annan viktig sak att komma ihåg är att människor ofta ser arga ut när de är intresserade och koncentrerar sig. En “arg” publik är alltså en bra publik!

Går du efter en specifik struktur i en pitch? – I så fall hur ser den ut?

I investeringspitchar så går jag efter en klassisk struktur enligt en metod som kallas NABC (Need, approach, benefit, competition). Oftast är pitchen på ungefär 10 slides som bland annat innehåller en hook för att fånga publikens intresse, en problembeskrivning, lösningen, fördelarna som lösningen ger, marknaden, konkurrenter, team och vision. Just nu är det populärt i startup-kretsar att använda sig av storytelling och ett narrativ som kallas “monomyth” eller “the heros journey” i pitcher. Det innebär att man bygger en story kring bolagets vision som liknar uppbyggnaden av en bra film eller bok. Det kan vara intressant att testa och experimentera med för att se vad som funkar för just din startup. En bra beskrivning av vad en investerarpitch bör innehålla hittar ni här.

Hur skiljer det sig att pitcha till en investerare kontra en kund?

Det är en ganska stor skillnad, speciellt med en så tekniskt avancerad lösning som vår. Generellt kan man säga att när man pitchar till en kund så vill man att kunden sköter det mesta av snacket. Sälj handlar mer om att ställa rätt frågor och förstå kundens behov för att sedan presentera en lösning som (förhoppningsvis) är precis det de letat efter. Ett riktigt bra säljmöte är ett möte där man inte har behövt pitcha utan kunnat styra samtalet så bra att kunden förstått fördelarna ändå. Dock händer det ju såklart ibland att man behöver pitcha även för kunder. Skillnaden är då att fokus ligger på hur tekniken fungerar och vilka fördelar den kan ge för kunden.

Dela med dig av 3 tips för att för att få till en kanonpitch.

1. Se till att du vet första meningen på varje slide. Det gör det betydligt lättare att få flow i en pitch och gör dig också mer avslappnad eftersom du vet vad nästa steg är.

2. Börja i rätt ände! När du gör din research tänk först på målgrupp, syfte och röd tråd innan du skriver manus eller gör några slides. Genom att förstå de två första så blir det lättare att få till ett material som passar bra och dessutom hålla en övergripande röd tråd som passar syftet och målgruppen.

3. Jobba med retoriken. Genom att sakta ner hastigheten och sänka volymen så kan du få publiken att lyssna extra noga och komma ihåg de nyckelargument som du vill trycka lite extra på.

(4.) Practice makes perfect!

Vad gör Compular just nu?

Compular har flera strängar på lyran just nu. Vi arbetar med att stänga vår investeringsrunda, utveckla produkten med stort fokus på användarvänlighet och framförallt arbetar vi hårt för att göra våra kunder nöjda i kundprojekt. Vi letar också efter att knyta till oss viktig kompetens till bolaget både genom att anställa duktiga programmerare och att sätta upp en advisory board med mycket erfarenhet.